Noorderzon: eerste programma 2014 bekend

(c) Pierre Borasci

Bron: Stichting Noorderzon Festival

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld… én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen. Een jaarlijks elfdaags festival voor zo’n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld.

(c) Pierre Borasci
(c) Pierre Borasci

De 24e editie van het festival vindt plaats van donderdag 21 tot en met zondag 31 augustus 2014 in het Noorderplantsoen en op vele locaties DownTown Groningen. Wij presenteren nieuw werk van grootheden, oude bekenden en van jonge makers uit landen als Frankrijk, Australië, Cambodja, Noorwegen, België, Duitsland, Thailand, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Finland, Zuid-Afrika, Mozambique en Hongarije. Verhalen van over de hele wereld, verteld in Groningen.

Verspreid over 11 festivaldagen bezoeken rond de 135.000 mensen ons festival en die kopen gezamenlijk circa 50.000 kaartjes – van kaartjes voor kinderactiviteiten tot kaarten voor een internationale (co-) productie. Noorderzon vindt altijd plaats gedurende de laatste twee weken van augustus.


Eerste hoofdprogramma bekend:

Proton Theatre/Kornél Mundruczó
Exif_JPEG_PICTURE
Het is nog maar januari, maar toch kunnen we de eerste bevestiging voor ons hoofdprogramma van dit jaar al bekend maken. Kornél Mundruczó’s Proton Theatre uit Boedapest, Hongarije presenteert in augustus namelijk Dementia op Noorderzon. Dementia is een NXTSTP-coproductie en wordt hierdoor onder meer ook door Noorderzon gecoproduceerd. NXTSTP maakt het mogelijk voor uitzonderlijke, nieuwe Europese artiesten om een volgende internationale stap te zetten in hun loopbaan en (artistieke) ontwikkeling.

De Hongaarse theater- en filmregisseur Kornél Mundruczó duwt de toeschouwer graag met zijn neus op zaken waar we als maatschappij liever van wegkijken. Zo ook in Dementia. In een vervallen en uitgestorven ziekenhuis woont alleen nog een groep dementiepatiënten. Nu er verder niemand meer is, leven zij volledig in hun eigen wereld. Wees welkom om je tussen hun bedden te begeven en met ze kennis te maken. En als je er toch bent, ben je dan ook bereid om voor ze betalen?